Geometrické hrátky s Klokánkem - Uhlířová, Martina (Učitel matematiky, 2021)
Článek je věnovaný úlohám z mezinárodní matematické soutěže Matematický klokan, konkrétně úlohám kategorie Klokánek, která je určená pro 4. a 5. třídy základních škol. Cílem článku je předložit učitelům primární školy inspirativní soubor úloh zaměřených na rozvíjení geometrické představivosti dětí. Všechny úlohy byly převzaty ze soutěžních úloh kategorie Klokánek z posledních deseti ročníků soutěže, tedy z let 2010 až 2019. The article is dedicated to problems from an international mathematical contest, the Mathematical Kangaroo. In particular, tasks from the „Klokánek“ cathegory (internationally called Ecolier), which is designed for 4. and 5. grade of primary school. The goal of this article is to introduce primary education teachers to an inspirative set of problems targeted at developing geometric imagination of children. All problems were taken over from competition cathegory „Klokánek“ from the last 10 years (2010–2019).