První statistické testování hypotézy podle Johna Arbuthnota - Emanovský, Petr (Učitel matematiky, 2021)
Statistické testování hypotéz představuje jeden z významných nástrojů kvantitativního (nejen pedagogického) výzkumu. Myšlenka ověřování hypotézy pomocí “matematického modelu” se pravděpodobně poprvé objevuje již v 18. století v práci Johna Arbuthnota. Článek popisuje toto první testování v historickém a matematickém kontextu.