Vývoj představ žáků o geometrických pojmech v průběhu základní školy - Budínová, Irena (Učitel matematiky, 2021)
Příspěvek představuje výsledky testování žáků 4., 6. a 8. ročníku základní školy v oblasti vývoje pojmů a představ o geometrických pojmech. Je sledováno, jak se vyvíjí miskoncepce o pojmech čtverec, trojúhelník, kruh a kružnice v průběhu základní školy. Žákům byl předložen test, ve kterém měli rozhodovat, zda útvar je či není zástupcem daného pojmu a měli slovně okomentovat, proč se takto rozhodují. Výsledky byly vyhodnoceny a stručně jsou uvedeny v tomto příspěvku. V závěru je uvedeno doporučení, které může žákům pomoci lépe utvářet představy o geometrických pojmech.