Václav Hlavatý a reformy vzdělávání 1945-1948 - Kotůlek, Jan; Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2021)
Během svého krátkého působení v prozatímním národním shromáždění v roce 1946 se český matematik Václav Hlavatý (1894-1969) snažil zabránit zavedení jednotné školní docházky pro nižší střední školu. V článku stručně popisujeme jeho ranou kariéru, abychom ukázali pravděpodobné kořeny jeho elitářství ve vzdělávání a abychom tak objasnili, proč se snažil zavedení jednotné školy zabránit. Věnujeme se především dvěma jeho návrhům (z jara 1946 a léta 1947), které mohly nahradit plány na plně jednotnou střední školu.