Symetria v primárnom vzdelávaní - Gunčaga, Ján; Kopáčová, Janka (Učitel matematiky, 2019)
Symetrie podporujú rozvoj matematických predstáv v oblasti orientácie, poznávania a základných vlastností geometrických útvarov, preto sa im v rámci predprimárneho vzdelávania venuje pozornosť. Deti často dokresľujú alebo vystrihujú osovo súmerné obrázky. Takýto typ úloh býva často používaný aj na testovanie školskej pripravenosti pri zápise do 1. ročníka ZŠ. Zistili sme, že v rámci primárneho vzdelávania žiaci riešia tento typ úloh len sporadicky. Väčšina učiteľov to nepovažuje za potrebné, očakávajú, že žiaci to vedia. Pripravili sme súbor úloh na dokreslenie symetrického obrázka a hru založenú na hľadaní osi súmernosti pre žiakov 4. ročníka ZŠ. Úlohy neboli pre nich triviálne a dopúšťali sa chýb. Podobné úlohy sme zadali aj budúcim učiteľom pre MŠ a pre 1. stupeň ZŠ. Prezentujeme výsledky tohto experimentu.