Presentation of combinatorial concepts in mathematics textbooks and its compliance with a concept development theory - Zenkl, David (Scientia in educatione, 2021)
Článek analyzuje přístupy k vybraným kombinatorickým konceptům v pěti českých středoškolských učebnicích matematiky s cílem zjistit, do jaké míry tyto učebnice poskytují podporu učitelům pro výuku založenou na teorii poznávacího procesu v matematice. Analýza učebnic byla vedena na pozadí teorie generických modelů, přičemž důraz byl položen na přítomnost a kvalitu a) izolovaných modelů a nemodelů budoucího poznatku, b) výzev k zobecňování jako nutnému předpokladu tvorby generického modelu, c) grafických reprezentací jako nezbytné podpory rozvoje kombinatorického uvažování. Bylo zjištěno, že učebnice jsou si v mnoha směrech dosti podobné, ale v jistých ohledech se odlišují. V učebnicích jsme identifikovali mj. nedostatečnou motivaci pro kombinatoriku, nízký počet izolovaných modelů budoucího poznatku, absenci explicitních výzev k zobecňování a z toho plynoucí absenci významného konceptu izomorfismus. Navzdory výzkumně prokázanému pozitivnímu vlivu přítomnosti a vlastní tvorby grafických reprezentací na rozvoj žákovského kombinatorického myšlení se v učebnicích vyskytují reprezentace zřídka, a navíc s malou rozmanitostí. Autoři učebnic až na výjimky nevyzývají čtenáře k tvorbě vlastních grafických reprezentací. Od analyzovaných učebnic se odlišuje jedna, která obsahuje časté výzvy k tvorbě vlastních reprezentací, pracuje záměrně s izomorfními úlohami a vyzývá čtenáře k zobecňování konkrétních postupů.