Osmdesáté výročí vzniku Československé republiky a československého letectví: 10. vernisáž, 13. 10. - 1. 11. 1998, přednáškový sál. - Novotná, Hedvika (Lidé města, 1999)
Dějiny československého vojenského a civilního letectví se datují od vzniku samostatné Československé republiky. Již 28. října 1918 byly položeny základy československého letectví v rámci 3. odboru ministerstva národní obrany, 30. října byl vytvořen 1. československý letecký sbor a během dalších čtrnácti dnů i Svaz československých pilotů, pozdější Svaz letců. Ještě v témže roce vzniká podnik Letecký arsenál (později Hlavní letecké dílny, resp. Letov), hned poté Aero s hlavními konstruktéry Vlasákem a Husníkem a firma Avia, kde byla vyrobena jedna z nejrychlejších stíhaček své doby - BH 1. V roce 1923 vznikají Československé státní aerolinie a 29. října je zahájen provoz na lince Praha-Bratislava.