El luma romane jakhenca - svět očima Romů: 6. 2. - 1. 3. 1998, přednáškový sál. - Novotná, Hedvika (Lidé města, 1999)
V roce 1991 bylo v Brně založeno Muzeum romské kultury, aby na základě originálních dokladů dokumentovalo kulturu Romů, lidí, kteří jsou již po staletí součástí naší společnosti, ale kteří se téměř po celou tuto dobu potýkají s mnohými našimi předsudky. Terénní výzkum, prováděný tímto muzeem, prokázal existenci nového fenoménu v romské komunitě - někteří Romové, postižení nezaměstnaností, začali rozvíjet své výtvarné vlohy. Muzeum začalo jejich díla shromažďovat a v roce 1997 z nich vytvořilo putovní výstavu.