Od Komenského k Zemanhofovi: 19. 11. 1997 - 1. 2. 1998, přednáškový sál. - Novotná, Hedvika (Lidé města, 1999)
Velmi originální nápad uspořádat výstavu věnovanou duchovnímu autoru esperanta J. A. Komenskému a jeho následovníkovi a samotnému tvůrci univerzálního jazyka L. L. Zamenhofovi pojalo Muzeum Komenského v Přerově. Autor výstavy, Stanislav Hýbl, ji již dříve instaloval ve Varšavě, v Zelově a Lešně. Pokusil se přístupnou formou dokumentovat vznik a vývoj esperanta, jazyka, kterým dnes v celém světě hovoří více než 10 milionů lidí. Nebylo však zapomenutno ani na život a dílo výše zmíněných osobností, které jsou s esperantem těsně spjaty.