Volný jako pták? - Pinc, Zdeněk (Lidé města, 2004)
Mýtus „volný jako pták" je spíše reklamní slogan. Jestli někdo není volný, tak je to pták. Ostatně: žádný živočich, kromě člověka, nemůže být svobodný. Takový je základní rozdíl mezi člověkem a zvířetem. Člověk je bytost, která nemá žádné přirozené prostředí - může žít téměř kdekoli, protože je schopna se v novém prostředí adaptovat, zatímco zvíře - u ptáků je to zvlášť markantní - je na své prostředí odkázáno, není schopné ho měnit a opustit ho. Nejmarkantnější je to u takových živočichů, kteří jsou monofágy, tedy ti, co jedí jenom jednu věc. Tito monofágové nejsou schopni svou dietu změnit. Nejtypičtější monofág je roztomilý australský medvídek koala, který umí jíst jenom eukalyptové listy, jejich výhonky a jenom pokud jsou čerstvé. Jakmile se nechají výhonky zapařit, vylučuje se z nich jistá dávka kyanidu, která ty roztomilé tvorečky zabíjí. Koalové mohou žít jenom tam, kde jsou eukalyptové pralesy a nikde jinde. Zoologická zahrada, která by chtěla pěstovat koaly, by se musela postarat o dostatek eukalyptů. Člověk je naproti tomu polyfág, ,,žere" úplně všechno, a dokonce i když bude donucen jíst něco, ,,co se nejí", tak to přežije. Proto vazba na určité prostředí je u člověka velmi volná. Lidské dějiny jsou prostoupeny skutečností, že jednotlivé epochy vlastně vyvolává nějaký katastrofický tlak, který donutí lidi žít tak, jak se dosud nežilo.