Social Grooming in Humans - Strungaru, Carmen (Lidé města, 2004)
Sociální grooming (výskání srsti aneb sociální čištění, pozn. red.) je důležitou součástí naší dlouhé fylogenetické historie a existence jako jeden z elementů neverbální komunikace a hraje klíčovou úlohu ve formování a udržení sociálních kontaktů s příslušníky společenství. B-endorphin je vážným elementem v složitém systému mechanizmu odměňování, zahrnujícím jak jeho provedení, tak i přijetí groomingu. Fylogeneticky hluboce zakořeněné chování, takové jako sociální grooming, není snadné zničit kulturou. Zdá se že biopsychická frustrace vycházející z redukce allogroomingu v lidských společenstvech vede ke zvýšení autogroomingu, který má často destruktivní, nefunkční formy. Autogrooming, který je pravděpodobně „starší" než sociální grooming, je často viděn jako zástupná aktivita u lidí ve stressu. Výzkum sociálního groomingu u lidí je nezvykle málo rozvinutý vzhledem k jeho nesporné závažnosti pro náš druh.