Evolutionary Origins of Human Sexual Motivation - Klusmann, Dietrich (Lidé města, 2004)
Utváření lidské sexuální motivace je chápáno jako systém adaptivních mechanismů, které se vyvinuly jako odpověď na různé, někdy konfliktní, reprodukční kontingence. Je diskutováno 6 lidských sexuálních systémů. 1: Hlídání partnera a soutěž spermatu je motivací pouze pro muže, 2: V páru je pokračující sexuální receptivita ženy signálem pro kooperaci s můžem zajišťujícím jeho otcovství, čímž se zajišťuje otcovská kooperace muže. 3: Mnohočetná reprodukce je pro muže výhodná a může zvýšit jeho reprodukční úspěch. Obě pohlaví jsou vybavena motivačními mechanismy pro mimopárovou reprodukci. 4: Skrytá, neho přinejmenším nemanifestovaná, ovulace člověka podporuje stálou přítomnost a častou kopulaci, napomáhá tomu i rozložení cyklu ženy v průběhu celého roku. 5: Za vhodných podmínek může kopulace spustit neurochemické odpovědi, které posilují vazbu u obou pohlaví. Zdá se tedy, že sexuální motivace je spojena se systémem vazby, která je však dostatečně volná, aby umožňovala i mimopárovou alternativu. 6: Ženské tělo je zvláště dobře vybaveno, aby monitorovalo životní situace v souvislosti s reprodukčními možnostmi a také podle toho regulovalo fertilitu. Protože sexuální motivace je regulována stejnými hormonálními mechanismy, je propojena s ženským sledováním prostředí.