Belief Systems, Social lnput, Behavior, and Physiology - McGuire, Michael T. (Lidé města, 2004)
Sociální vklad a kognitivní funkce spojené se systémem víry ovlivňují fyziologii CNS (centrálního nervového systému) různými způsoby. Jeden z nich prostřednictvím organizace a priorizace myšlení, což redukuje nejistotu a její disregulační efekty. Další cesta je prostřednictvím systému myšlení v rámci určité víry, což může také měnit fyziologii. Třetí cesta je prostřednictvím efektu pozitivních sociálních vazeb s jedincem sdílejícím stejnou víru. Čtvrtá cesta je znalost s kým na sebe vzájemně působit, aby bylo dosaženo fyziologického optima. O tom, že tyto efekty jsou netriviální, můžeme usuzovat na základě řady poznatků. Například existuje pozitivní korelace mezi náboženskou vazbou (účast na obřadech a sociální podpora) a stupni biologického a mentálního zdraví (Larsen et al 1992).