Sexual Selection and the Biology of Beauty - Grammer, Karl; Fink, Bernhard; Møller, Anders P.; Thornhill, Randy (Lidé města, 2004)
Ze současných teoretických a empirických poznatků vyplývá, že partnerské preference jsou podněcovány především vizuálními, vokálními a chemickými podněty, které signalizují stav zdraví, včetně zdraví vývojového. Krásné a neodolatelné znaky se v souvislosti se sexuální selekcí vyvinuly nesčetněkrát jak u rostlin, tak u živočichů. Takové standardy pro preference a krásu poskytují důkazy pro tvrzení, že lidská krása a posedlost tělesným krásnem se odrážejí v analogických znacích v celých říších rostlin a živočichů. Standardy lidské krásy odrážejí evoluční minulost i současnost a zdůrazňují roli stanovení stavu zdraví ve volbě partnera tak jak je odrážen analýzou přitažlivosti visuálních charakteristik tváře a těla, ale také vokálními a pachovými signály. Ačkoliv standardy lidské krásy mohou být různé u různých kultur, a také se mohou měnit v čase, naše analýza ukazuje, že příslušné selekční tlaky, které standardy utvářejí, jsou stejné. Vedle toho prokazujeme, že nikoliv obsah standardů, které jsou prokazatelně konvergentní, ale pravidla, nebo konstrukce ideálů krásy, jsou universální napříč kulturami. Tato zjištění mají dopad do lékařských, biologických i sociálních věd.