Začátek nové tradice - Vančátová, Marina (Lidé města, 2004)
V posledním desetiletí se do povědomí odborné veřejnosti dostává pojem humánní etologie nebo etologie člověka jako samostatný vědní obor. Na Fakultě humanitních studií UK se etologie člověka vyučuje jako samostatný předmět už řadu let a v posledních třech letech vznikl certifikovaný program Humánní etologie zaměřený na všestranné studium různých aspektů lidského chování.