Svátek vyhlášení nezávislosti Běloruské lidové republiky - Šmídová, Michaela (Lidé města, 2004)
Nejvýznamnějším oficiálním setkáním Bělorusů, kteří žijí v České republice, je oslava vyhlášení nezávislé Běloruské lidové republiky. K této události došlo konkrétně 25. března roku 1918. Oslavy jsou především setkáním lidí, které spojuje sdílená vzpomínka na tuto událost, která upomíná na nenaplněné, ale velké sny, které Bělorusové o své samostatnosti měli a dodnes mají. Vzhledem k tomu, že k podobným setkáním dochází od konce 90. let 20. století, mají oslavy již své zaběhnuté schéma.