Čím je Klub slovenské kultury v České republice - Nosková, Helena (Lidé města, 2003)
Klub slovenské kultury má svoji zvláštní historii. Dalo by se říci, že v současnosti, t.j. od října 2003 obsahově více navázal na činnost československé společnosti, která byla oficiálně zakázána společně s dalšími spolky a občanskými sdruženími v roce 1951. Hlavním cílem poválečné Československé společnosti bylo udržovat Česko-slovenskou vzájemnost, utvářet a pěstovat dobré vztahy mezi Čechy a Slováky, představovat Slovensko, jeho kulturu a reálie v českých zemích. Do roku 2003 KSK více čerpal z odkazu Místních odborů Matice Slovenské, které byly v letech 1947-1949 zakládány v Čechách, v těch místech, kde žilo více slovenských osídlenců - v pohraničí, nebo ve městech se značným přílivem Slováků (Praha, Prostějov, Brno, atd.). V Praze a několika dalších městech pracovali MOMS již v letech meziválečných, jejich náplň byla obdobná jako činnost československé společnosti.