Jubileum afrikanisty Josef Kandert *1943 - Klápšťová, Kateřina (Lidé města, 2003)
Josef Kandert, náš přední afrikanista, oslavil v roce 2003 šedesáté narozeniny. Afrikanistiku si jako svoji specializaci v rámci etnologického studia zvolil před více než čtyřiceti lety a této orientaci zůstal věrný až do dnešní doby, přestože jeho vědecké pole působnosti je mnohem širší. O formování prvotního Kandertova zájmu o afrikanistiku na počátku šedesátých let se zasloužili etnolog - afrikanista Ladislav Holý (1933-1998), etnolog Milan Stuchlík (1912-1980) a indolog, afrikanista Erich Herold (1928-1988). Tehdy Kandert nastoupil jako čerstvý maturant na praxi do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur a pouto k této instituci, respektive k jejím sbírkám, už nadále nepřerušil. Na Filozofické fakultě se Kandertovými učiteli afrikanistiky stali Karel Petráček (1926-1987), Ivan Hrbek (1923-1993) a Petr Zima (1933), u něhož se mimo jiné zabýval studiem hausštiny. Roku 1966 ukončil studia na FF UK diplomovou prací v oboru afrikanistiky: ,, Význam matrilineárních pokrevně příbuzenských skupin pro soudržnost bilineárních společností", která zároveň splnila kritéria dizertační práce pro titul PhDr.