Co inspiruje proklamaci romské identity? Skupina romských pedagogických asistentů - Moravcová, Mirjam; Turková, Miloslava (Lidé města, 2003)
Romové v české republice permanentně procházejí nejen složitým a vnitřně komplikovaným procesem kulturního a společenského vyrovnávání, ale také neméně složitým procesem sebeuvědomování v etnické, národní a státní příslušnosti.