Setkání s Druhým: Meeting the „Other": International Summer Workshop, Praha 12. 9. - 14. 9. 2002 - Voříšek, Michael (Lidé města, 2003)
Víme, jak to chodí při setkáních akademiků s jinými akademiky. Účastníci všelijakých konferencí by o tom mohli vyprávět a v českých historických kruzích na toto téma proběhla dokonce menší názorová různice. Vzájemná odlišnost badatele provokuje, obohacuje, múže je pobavit (možná), ale zároveň ztěžuje cestu k bezprostřednímu porozumění. Předběžná shoda odstraňuje zábrany, usnadňuje kooperaci, nebo také odzbrojuje a uspává. Obojí má výhody i nevýhody. Přesto nezbývá než učinit rozhodující volbu a vydat se jednou z těchto cest.