Pozdrav PhDr. Jaroslavě Kadeřábkové, CSc. - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2003)
V druhé dekádě října roku 2002 se dožila významného životního jubilea PhDr. Jaroslava Kadeřábková, CSc., vědecko-pedagogická pracovnice Katedry regionálního rozvoje Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, žena obdivovaná, respektovaná, bojující, přinášející impulzy a vzruch, nikdy nezanikající v šedi nepovšimnutí. Životní zápasy posílily její nezdolnost. Zformovaly v ní člověka, který urputně setrvával na zastávaných názorových pozicích, a který za všech okolností zústal věren svému oboru - etnologii.