Muzeum romské kultury - Procházková, Lucie (Lidé města, 2003)
Toto muzeum vzniklo v Brně, v roce 1991, z iniciativy Romů, romistů a ministerstva kultury. Hlavním úkolem, který provází odborně připravované programy, je seznámit širokou veřejnost se životem Romů - s jejich historií, kulturním bohatstvím, způsobem života a jejich hodnotovým systémem. Díky svým sbírkám může návštěvníkům prezentovat doklady a dokumenty vypovídající o romské hmotné a duchovní kultuře od nejstarších dob až po současnost.