Tvář první republiky - válečný a poválečný vývoj: Plzeň, 28. 6. 2002 - Kružíková, Jana (Lidé města, 2003)
Součástí světového kongresu „Transformace české a slovenské společnosti na prahu nového milénia a její úloha v současném globálním světě" byl vedle výše uvedeného přednáškového cyklu o židovské kultuře rovněž přednáškový cyklus „Tvář první republiky - válečný a poválečný vývoj", který proběhl 28. 6. 2002 v Americkém centru v Plzni. V rámci tohoto cyklu vystoupilo šest přednášejících. Z oněch šesti příspěvků se tři týkaly mýtů, které se pojí s první republikou a důvodů této mytologizace, dva se týkaly osvobození Plzně v r. 1945 a jeden příspěvek pojednával o kulturních dějinách první republiky.