Židovská, česká a slovenská kultura: vzájemné vlivy: Plzeň, 27. 6. 2002 - Kružíková, Jana (Lidé města, 2003)
Ve dnech. 24. - 30. 6. 2002 proběhl v Plzni pod záštitou prezidenta Václava Havla 21. výroční světový kongres československé společnosti pro vědy a umění na téma „Transformace české a slovenské společnosti na prahu nového milénia a její úloha v současném globálním světě". Součástí kongresu byl i přednáškový cyklus „Židovská, česká a slovenská kultura: vzájemné vlivy", který se konal 27. 6. v Západočeském muzeu. V rámci tohoto cyklu vystoupilo devět přednášejících. Většinou se jednalo o vědecké pracovníky z židovských muzeí či archivů - nejen z Čech, Moravy a Slovenska, ale i z Anglie (Westminster) či Ameriky (New York). Jednacím jazykem byla proto (až na výjimky) angličtina.