Univ. prof. PhDr. Antonín Robek, DrSc. - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2003)
Mozaiku dějin vědního oboru skládají jednotlivci - vykonaným dílem i myšlenkovým vkladem, kterým posunuli vědecké poznání a obohatili teoretické základy své disciplíny. Dosažených sedmdesát let je uznávaným časem zastavení a rekapitulování. V roce 2001 se tohoto vysokého jubilea dožil etnograf prof. PhDr. Antonín Robek, DrSc., pro mnohé kolegy provokující osobnost, která po desetiletí ovlivňovala profil české etnografii.