8. duben - Mezinárodní den Romů - Procházková, Lucie (Lidé města, 2002)
8. duben je den, kdy vznikla Mezinárodní romská unie (romsky Romano maškar themutno jekhetaňiben) a Romové jej slaví jako Mezinárodní den Romů. Poprvé se Romové sešli právě před 31 lety v Londýně, tedy v roce 1971, s myšlenkou sjednotit romská evropská sdružení a vytvořit mezinárodní organizaci. Byla založena Světová romská unie, která přijala program vzdělávání, dopracování jednotné gramatiky romského jazyka a boje proti rasismu. Vznikla i romská hymna a vlajka.