Jaký charakter bude mít příští památkový zákon? - Hájek, Tomáš (Lidé města, 2002)
Ministerstvo kultury předložilo dlouho očekávaný návrh zákona o ochraně kulturních památek a památkové péčí v paragrafovaném znění. Ten vzbudil rozsáhlé debaty, a není divu, protože od jakosti památek se mimo jiné odvozuje i ekonomický úspěch a dlouhodobá udrží telnost terciární sféry v českých, moravských a slezských podmínkách (ovšemže v odvětví cestovního ruchu), zejména v oblasti volné venkovské kulturní krajiny a jejích sídel. Na veřejném slyšení senátního podvýboru pro kulturní dědictví k připravovanému zákonu (prosinec 2001) zazněla řada silně kritických výhrad k navrhovanému textu, které mimo jiné vykulminovaly v předložení návrhu alternativní verze základních tezí věcného záměru zákona o ochraně národního kulturního dědictví a památkové péči. Jejich autory jsou moje maličkost a ing. Ivan Dejmal, bývalý ministr životního prostředí.