Zrcadlo českého ego: úvahy nad knihou Ladislava Holého: Malý český člověk a skvělý český národ. Národní identita a postkomunistická transformace společnosti. Praha, Slon 2001, 209 s. Překlad Zdeněk Uherek z anglického originálu: The Little Czech and the Great Czech Nation (National Identity and Post-communist Social Transformation). Cambridge, Press Syndicate of the University of Cambridge 1996. - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2002)
Na samém počátku 90. let 20. století si sociální antropolog Ladislav Holý, svou vědeckou orientací afrikanista, vytyčil překvapivý a odvážný cíl: provést analýzu sebepojímání českého obyvatelstva jako příslušníků českého národa, a na základě této analýzy vysvětlit kulturní reakce a modely společenského jednání Čechů v čase listopadového zvratu a polistopadového vývoje. Otázku identitních postojů české veřejnosti si položil v konkrétní situaci počátků polistopadové přestavby, v čase dělení Československa na dva samostatné státní subjekty. Položil si ji v době, kdy ,,nepochopitelný" způsob „pochopitelného" a předvídatelného politického vývoje v Československu let 1989 až 1993 vzbuzoval zvýšený zájem západoevropských politologů a sociálních antropologů.