Vzpomínka na cestu z Čech do Bagdádu - Bartošová, Kateřina; Turková, Miloslava (Lidé města, 2002)
Anna Kálalová, za svobodna Fenclová, se narodila 7. července roku 1866 v Dobrovicích nad Lužnicí v rodině kožešníka. Provdala se za Jana Václava Kálala, osvíceného řídícího učitele v Bernarticích, kde žila do roku 1926, a poté se přestěhovala do Písku. Pro svoje vnučky v roce 1932 (ve věku 66 let) zaznamenala jako součást svých pamětí mimo jiné vzpomínku na cestu a pobyt v Bagdádu. Vypravila se tam v roce 1929, a to za svojí dcerou Vlastou Kálalovou, provdanou Di-Lottiovou, významnou českou lékařkou, která zde na přelomu dvacátých a třicátých let po dobu sedmi let žila a pracovala. MUDr. Vlasta Kálalová měla v době návštěvy své matky v Bagdadu zavedenou lékařskou praxi a velmi dobré renomé mezi místním obyvatelstvem a speciálně mezi ženami.