Kompaktní město jako ideál - Hájek, Tomáš (Lidé města, 2002)
V roce 1997 přišly Brazílie, Německo, Singapur a JAR s tzv. Světovou iniciativou pro trvale udržitelný rozvoj", která soustřeďuje globální pozornost na environmentálně přijatelný urbánní rozvoj. Iniciativa vyvrcholila v roce 2000 konferencí v Berlíně pod názvem URBAN 21. Citáty ve tzv. berlínské deklaraci bezesporu poukazují na až nečekaný rozsah problému. ,,Poprvé v historii lidstva bude většina ze šesti miliard lidí žít ve městech". ,,Svět čelí prudkému nárůstu obyvatelstva měst, zejména v rozvojových zemích". ,,Chudoba ve městech, dotýkající se obzvláště žen a dětí, narůstá - každý čtvrtý obyvatel měst žije pod hranicí chudoby".