Václav Žák o Janu Sokolovi: S Václavem Žákem 18. 5. 2001 rozmlouvali Jaroslav Novotný a Jakub Češka. - Novotný, Jaroslav; Češka, Jakub (Lidé města, 2002)
Následující text je zaznamenané vyprávění Václava Žáka o Janu Sokolovi, které zohledňuje motivy, jež jsme předem navrhli a jenž zčásti vycházejí z předchozích rozhovorů s Václavem Sokolem a Zdeňkem Pincem. Tyto předem navržené motivy jsou: - "historie" vztahu Václava Žáka s Janem Sokolem, což obnáší jejich setkání, společnou práci ve Výzkumném ústavu matematických strojů, účast na společných přednáškách a seminářích, činnost v Chartě 77 a v Občanském hnutí; - charakteristika, že ,,Jan Sokol po podpisu Charty na kariéru kotelníka nepospíchal"; - porovnání postoje Jana Sokola s postoji jiných disidentů; - útoky na Jana Sokola po prohře OH volbách.