Malý retrográdní slovník filosofických pojmů - Jakoubek, Marek; Hirt, Tomáš (Lidé města, 2002)
U příležitosti významného životního jubilea našeho dlouholetého učitele si dovolujeme přispět dílkem navazujícím na jednu z jeho prací, která se od doby svého vydání dočkala již tří rozšířených reprintů a nechybí v knihovně snad žádného studenta humanitních oborů. V námi předkládané práci prezentujeme výsledky „dekonstruktivního" čtení (tzn. čtení proti záměru autora) Malé filosofie člověka a zejména Slovníku filosofických pojmů Prof. Jana Sokola, jehož jedním z prvních skromných výstupů je například vynoření „nečekaných a nevysvětlitelných ,shod okolností' - synchronicit" (Sokol 1998, s. 365). Vedle často smysluplných koincidencí mezi pojmy lze za všechny uvést zejména pozoruhodný fakt, že řazení a tergo vyneslo jeden z autorových centrálních pojmů na čelní místo souboru.