Kdo je můj nepřítel? - Heller, Jan (Lidé města, 2002)
Známá otázka „Kdo je můj bližní?" /L. 10,29/ má svůj protějšek v otázce neméně závažné „Kdo je můj nepřítel?". Kolem těchto dvou otázek krouží celé životní dílo našeho jubilanta: zasazovat se o bližního znamená nepoddávat se nepříteli, zápasit a bojovat. Ale jakými zbraněmi a proti komu vlastně? Jsem přesvědčen, že tuto otázku řeší náš jubilant celoživotně způsobem, který je v hluboké shodě s poselstvím Písma i s úkolem křesťana. Shrnuto do teze: vlastním nepřítelem je hřích, nikoli lidé; ti jsou spíše jen jeho zajatci, a proto potřebují vysvobození.