Aktuální myšlení a „věc o kterou běží" - Benyovszky, Ladislav (Lidé města, 2002)
V posledním desetiletí bylo v Čechách sepsáno mnoho knih s filosofickou tematikou, mnoho knih "z oboru filosofie". Původních filosofických spisů však nemnoho. Mezi ně náleží Rytmus a čas. Tento spis tematizuje čas. Pokud nějaký spis tak vážně jako tento tematizuje čas, vstoupil do myšlení záležitosti myšlení. čas totiž je v jistém slova smyslu záležitostí myšlení a tematizace času je potud překročením od myšlení aktuálního k myšlení záležitosti myšlení.