Památkáři, ekologové, téma oživení památek - Hájek, Tomáš (Lidé města, 2002)
V souvislosti s přípravou nového památkového zákona se též hovoří o tzv. oživení památek. Zdaleka není jisté, zda se toto pojetí výrazněji prosadí do české památkové péče, nicméně je zcela na místě jej důkladněji teoreticky prozkoumat.