Američané: Legenda dětí konce 20. století - Moravcová, Mirjam; Bittnerová, Dana (Lidé města, 2002)
Změna mediálního klimatu, v němž probíhá tok informací o etnikách, národech a občanských společnostech nejrůznějších států světa, je realitou, která hluboce ovlivňuje současnou názorovou hladinu české republiky. Nově konstruované zviditelňování jiných etnik, tedy z našeho pohledu těch druhých, cizích, přináší východiska k revizi fungujících etnických stereotypů. Především však dává možnost prověřovat existující etnické obrazy,2 jimiž druhá etnika nahlížíme v širším záběru a nejednou rozporně. Vytváří také podmínky pro vznik obrazů nových, zohledňujících aktuální podněty. Struktura a intenzita informačního toku vymezuje však současně prostor ponechaný přežívání a konstruování etnických legend - zúžených etnických obrazů, v nichž se mísí skutečné s pomyslným a pomyslné se stává heroizovanou - pozitivní i negativní - představou o druhých, jiných.