Obnovení muzea v Roudnici nad Labem - Šťovíček, Jan (Lidé města, 2001)
Dne 9. června 1999 bylo v Roudnici nad Labem téměř po čtyřicetileté odmlce obnoveno Podřipské muzeum Karla Rozuma. Iniciativa vzešla od Společnosti pro obnovu Podřipského muzea, která vznikla v roce 1990 s cílem obnovit v Roudnici nad Labem zaniklé muzeum. Duší celého dění byl roudnický historik PhDr. Kvido Kastner, který po řadu let stál v čele uvedené společnosti, jež se nyní přeměnila na Společnost Podřipského muzea Karla Rozuma a působí nyní při muzeu jako zájmová muzejní společnost. Ta sdružuje zájemce o podřipskou vlastivědu a je nápomocna muzeu v jeho práci.