Sedmdesátiny PhDr. Jiřího Kořalky, DrSc.: (*7. 2. 1931 ve Šternberku na Moravě) - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2001)
Jubilea patří k těm krátkým a současně nezastupitelným okamžikům, v nichž se zamýšlíme nad zanechaným otiskem osobnosti jubilanta. Náleží k těm spravedlivým chvílím, v nichž rekapitulujeme jeho práci a bilancujeme jeho působení v oboru, který si zvolil za své celoživotní poslání. A v obou směrech Jiří Kořalka, významný historik českých a středoevropských dějin 19. a prvé poloviny 20. století, obstál. Patří k vědeckým osobnostem, které kmetský věk dožitých sedmdesáti let vítá v plné pracovní aktivitě, k osobnostem, které nesnižují svůj činorodý elán a završují právě v těchto letech své dosavadní badatelské úsilí monumentálními syntézami.