Josef Braun - Fotografie 1901-1910: 18. 6. - 29. 8. 1999 (prodlouženo do 31.10.1999), Přednáškový sál Lp - Novotná, Hedvika (Lidé města, 2000)
Etnografický ústav Moravského zemského muzea v Brně vlastní rozsáhlý fotografický archív - jeho více než dvacet tisíc položek zachycuje dlouhý časový úsek v životě venkovské pospolitosti a jedinečně tak dokumentuje proměny tradiční kultury, stejně jako vývoje etnograficky zaměřené fotografie jako specifického oboru. Mezi autory těchto fotografií lze nalézt klasiky typu Josefa Klvani, Josefa Šímy, Jana Kouly aj., ale jsou zde i mnohé snímky, u nichž jsou údaje o autorovi, době a místu vzniku kusé, nebo nejsou vůbec. To byl též případ snímků, které byly, patrně zřejmě vůbec poprvé na veřejnosti, představeny v Lobkovickém paláci.