Výstavy Národního muzea v Lobkovickém paláci v Praze; Filip II. a jeho doba (1556-1598) v českých sbírkách: (leden-prosinec 1999); 20. 1. - 28. 2. 1999, Velký sál Lp. - Novotná, Hedvika (Lidé města, 2000)
Španělský král Filip II. je v české historiografii postavou poměrně kontroverzní. Protišpanělská legenda, která se v Čechách rozšířila zejména za romantismu a jíž se dostalo popularity také díky mistrovským uměleckým dílům, jako je Schillerův Don Carlos či stejnojmenná opera G. Verdiho, přežila na poli historie prakticky dodnes. Výstava, uspořádaná v Lobkovickém paláci ve spolupráci se Španělským velvyslanectvím, byla věnována čtyřstému výročí úmrtí tohoto význačného panovníka. Její autor, Dr. Pavel Štěpánek, se pokusil jak o panovníkovu rehabilitaci, tak i o připomenutí vlivu španělské kultury v předbělohorských Čechách.