Vzpomínka na významného českého medievalistu a slavistu - Hladký, Ladislav (Lidé města, 2000)
Dne 5. března 2000 zemřel doc. PhDr. Lubomír Havlík, DrSc., vynikající znalec středověkých dějin Moravy, v prvé řadě jejího velkomoravského období, a zároveň přední odborník na středověké dějiny národů střední, východní a jihovýchodní Evropy.