Biografická identita v pohraničním prostoru - Zich, František (Lidé města, 2000)
Místa, kde se setkávají různé národní kultury, jsou vždy zajímavým objektem pozorování a výzkumu. Takovým místem je bezesporu Euroregion NISA, kde spolu v těsné blízkosti žijí Češi, Němci a Poláci. Přes obecně shodný politický systém státního socialismu, který zde určoval základní podobu společenských vztahů po desetiletí a ovlivňoval myšlení a jednání lidí, si jednotlivé části zachovaly svoji výraznou specifiku. Také transformační změny po roce 1989, i když směřují fakticky k stejnému cíli, národní zvláštnosti nejen neruší, ale v mnohém jsou touto specifikou sociálního systému a myšlení lidí výrazně poznamenány. K zvláštnostem euroregionu ještě patří dramatická historie vývoje obyvatelstva hlavně po druhé světové válce. Do polské části euroregionu, stejně jako do celého západního pohraničí Polska, bylo přesunuto obyvatelstvo z východních území Polska. Česká část euroregionu byla z větší části dosídlena obyvatelstvem z vnitrozemí Čech, ale i Moravy a Slovenska. Německá část euroregionu má v tomto ohledu tradiční obyvatelstvo, ovšem s tím, že zde našli nové domovy právě odsunutí Němci.