Svátek filosofů - Kohout, Jaroslav (Lidé města, 1999)
Nejstarší německá Ruprechta-Karlova univerzita (založená roku 1386) v bádensko-wilrtemberském Heidelberku (140 000 obyvatel) oslavila ve dnech 11. a 12. 100. narozeniny doyena německých filosofů profesora Hans-Georga Gadamera (*1900). Před třemi lety proslovil Gadamer v pražském Karolinu dvě přednášky u příležitosti mezinárodního filosofického symposia k nedožitým devadesátinám profesora Jana Patočky (zesnulého 13. 3. 1977). V posledních měsících se jubilant sice objevuje na veřejnosti sporadičtěji a o holích, ale v úsměvném rozpoložení absolvoval dvoudenní náročné oslavy. Na obě téměř tisícihlavá shromáždění, uspořádaná na jeho počest ve velké univerzitní aule akademickou obcí, městem a spolkovou zemí, reagoval věcnou a bystrou replikou a na primátorské recepci pro několik set rozjařených stolovníků z různých konců Evropy se srdečně bavil. Celé město leželo starému pánovi u nohou a náš pražský autobus se radoval s radujícími, (protože panu profesorovi v Praze zachutnalo moravské víno, přivezli mu ho jeho čeští žáci a ctitelé celou baterii). Starosta Palerma mu udělil čestné občanství a Moskvané čestnou profesuru Lomonosovovy univerzity.