Židovská problematika v očích českých novinářů: (některé z výsledků etnologické sondy) - Novotná, Hedvika (Lidé města, 1999)
Česká republika prochází v současné době stále ještě obdobím velkých přeměn. Není to v tomto století poprvé. Také vztah k Židům a židovství se v průběhu 20. století proměňoval. Zatímco začátek století byl poznamenán následky nedávné vlny pogromú, období první republiky je označováno za jedno z nejdemokratičtějších a nejtolerantnějších vůbec. Samozřejmě i tato doba měla své zápory, ale v porovnání s léty následujícími šlo o téměř marginální excesy.