Zpověď (pravého) sociálního demokrata: (Úryvek z bakalářské práce Kláry Doušové Životní příběh filosofa Jaroslava Kohouta, kterou – ve formátu oral history a s podtitulem Když se hnětly osudy – obhájila na podzim 2004) - Doušová, Klára (Lidé města, 2005)
Jaroslav Kohout se narodil 5. 2. 1924 na Slovensku na Oravě. Jeho otec Josef Kohout byl legionářem v Rusku, stoupencem Masaryka a pracoval u finanční stráže. Byl také funkcionářem tehdejší Čs. sociálně demokratické strany dělnické a Čs. obce legionářské. Po celý život byl aktivním účastníkem veřejného a kulturního života.