Česko-bulharské kolokvium 2005: (23. a 24. května 2005 na půdě Filosofické fakulty UK v Praze) - Budilová, Lenka; Jakoubek, Marek (Lidé města, 2005)
Akce vznikla za spolupráce Ústavu slavistických a východoevropských studií FF UK v Praze a Filologické fakulty Plovdivské univerzity Paisije Chilendarského a za podpory Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharského kulturního institutu v Praze. Doprovodnými akcemi česko-bulharského kolokvia byla jednak výstava Dílo Cyrila a Metoděje v Bulharsku organizovaná Cyrilometodějským vědeckým střediskem při Bulharské akademii věd a Bulharským kulturním institutem v Praze, jednak výstava publikací sofijského Cyrilometodějského vědeckého střediska při bulharské akademii věd. Obě dvě doprovodné akce se uskutečnily rovněž na půdě hlavní budovy Filozofické fakulty.