Nietzscheův rok: (2. – 6. června 2005 v Praze) - Kružík, Josef; Novotný, Jaroslav (Lidé města, 2005)
Osud tomu zřejmě chtěl, aby – jak jsme se mohli dočíst v jednom z minulých čísel Lidé města – byl rok 2004 vyhlášen Městským muzeem v Ústí nad Labem Rokem trpaslíka, a současně školní rok 2004/2005 z iniciativy Akademického senátu UK FHS Rokem Friedricha Nietzscheho. Koincidence je to ovšem zvláštní zejména v tom ohledu, že (alespoň poměřováno rozsahem příslušné knižní produkce) by snad mohl být Nietzsche přítomen v našich knihovnách nejen v podobné míře jako trpaslík domácí v našich zahrádkách, ale zdá se, že možná i týmž způsobem, tedy v zásadě lhostejně tolerovaný, protože všudypřítomný a následně téměř neviditelný.