Ad Honorem Septuagenarii: (Janu Sokolovi k jeho životnímu jubileu) - Břicháček, Václav (Lidé města, 2006)
Je tomu již hodně přes 100 let, kdy tehdejší čtyřicátník Emil Frýda – Jaroslav Vrchlický byl oslovován jako ctihodný kmet. Tehdy se střední věk člověka pohyboval kolem 40 let. Svět se však po mnoha stránkách změnil, střední věk mužů se dnes prodloužil téměř o 40 let. Radikálně se posunula věková struktura celé české populace, ale zároveň se změnil biodromální pohled na život člověka. Nástup stáří se posouvá, mezi vrcholící dospělostí a stárnutím není ostrý předěl. Znakem produktivního stárnutí je nadhled nad „vřavou světa“ a postupné chápání osobního vývoje, vývoje našich blízkých, vývoje různých komunit a vlastně i celé společnosti