ROMI – první rozsáhlá databanka romského etnolektu češtiny - Bedřichová, Zuzanna; Šebesta, Karel; Šormová, Kateřina (Lidé města, 2011)
Jazykové korpusy slouží především k zachycení podoby jazykové komunikace vytvářené na základě různých kritérií. Těmi může být vymezení skupiny jejích uživatelů, časové období, konkrétní jazyková forma (např. psaný projev žáků v korpusu SCRIPT, přepis nahrávek vyučovacích hodin v korpusu PEDAGOG, novinové články v korpusu PDT atd.). Jazykové databanky jsou primárně zamýšleny jako zdroj dat pro zkoumání jazykového komunikátu z lingvistického hlediska, případně k uchování jazykových projevů k výzkumům pozdějším. Řada jazykových korpusů ale představuje cenný zdroj bádání i v jiných oblastech, například k analýze sociologické, diskurzní, etnografické, genderové a řadě dalších.