Odešel Josef Petráň: (23. srpna 1930 v Ouběnicích – 3. prosince 2017 v Praze) - Woitsch, Jiří (Lidé města, 2018)
Ve věku 87 let zemřel počátkem prosince 2017 významný český historik Josef Petráň. Odešel, ač už po léta vážně nemocen, uprostřed usilovné práce, kterou za obětavé pomoci manželky Lydie v poslední době zaměřoval hlavně na dějiny své alma mater, tedy na jeden z pilířů své celoživotní badatelské i organizační činnosti. Vedle již posmrtně vydané monografie Čestní doktoři Univerzity Karlovy 1848–2015 (2018, s L. Petráňovou), ve které sledoval vývoj pražského vysokého učení i celé společnosti prostřednictvím komplexního rozboru dobových „politik“ při udělování čestných doktorátů, se můžeme v nejbližší době těšit přinejmenším na jednu další popularizační knihu věnovanou opět dějinám UK. Definitivně se tím uzavře poslední dílčí fáze Petráňova neobyčejného díla, započatá monumentální syntézou dějin Filosofické fakulty UK ve druhé polovině 20. století, Filosofové dělají revoluci (2015, s L. Petráňovou).